Švestky jsou jako surovina využívány odjakživa. Český národ si vždy rád pochutnával na trpkosladké chuti fialovomodrých peckovic. Naše babičky je rády používaly do buchet. Přeci jen švestkové buchty jsou neodmyslitelné klasiky českých dezertů. Další často využívanou formou švestek jsou povidla, která slouží jako náplň koláčů nebo poslouží jako přísada při pečení perníku.
Novodobější varianta švestek je potravina s názvem švestkové chutney (čte se čatný). Co to je? Mohli bychom to charakterizovat jako pikantní marmeláda. Využití je široké v sladkých i sladkých jídlech. Nejvíce se takovou pochutinou setkáme v indické kuchyni. Jak již název švestkové chutney napovídá, tato směs tvoří ovoce v kombinaci se směsí koření. Ovoce nemusí být pouze jednodruhové, např. jen ze švestek. Většinou se využívá kombinace více druhů. Delikátně se doplňují chutě švestek a jablek. Jako koření se používá čili, zázvor nebo skořice.
Pro ty, co tuto lahůdku touží ochutnat mají dvě možnosti. Ti šikovnější si mohou vytvořit domácí variantu. Na internetu nalezneme nepřeberné množství receptů. Každý je jiný, liší se v použití surovin, jejich poměrů, užití koření. Riziko spočívá v nejistotě z výsledku. Recept nemusí chutnat nebo se vám to technicky nemusí povést. Pro jistotu uspokojení chuťových pohárků využijte druhou možnost. Zakupte si již hotovou pikantní marmeládu.
Kde sehnat ten nejdelikátnější jam? Ručně vyráběné švestkové chutney značky Koldokol vám zaručeně zachutná. Kombinují chuť domácích švestek a orientálního koření. Je vyráběno z prvotřídních surovin bez použití chemie. S čím si chutney vychutnat? Vhodná kombinace je prakticky s čímkoliv – s rýží, masem, sýrům, klobáskám. Skvěle dochutí obyčejné pečené brambory nebo si jej namažte na chleba. Záleží jen na vás, s čím si švestkové chutney nejvíce vychutnáte. Jistota je, že pouze jedna lžička vás dostane do gastronomického nebe.