Jednou z velmi často kupovaných surovin je maso. To se bezesporu stalo nedílnou součástí naší kuchyně. A není divu – má široké možnosti úprav a lze z něj připravit mnoho pokrmů. Avšak abychom si na něm mohli pochutnat, je potřeba jej nejprve dostat do obchodů. Zde však narážíme na první problém. Asi každý z nás ví, že se jedná o rychle se kazící surovinu, která navíc není v byť jen trochu navinulém stavu poživatelná. Přitom je potřeba jej přepravit často i stovky kilometrů. Jak na to? Velkou roli hraje samozřejmě teplota nákladního prostoru, ve kterém jsou převáženy. Ta je dostatečně nízká, aby jej udržela čerstvé, avšak zároveň jej úplně nezmrazila, pokud to není nutné. Ovšem podceňovat nelze ani speciální plastové přepravky na maso, ve kterých je převáženo. I ty totiž hrají velkou roli.
Aby však byly skutečně účinné, musí být také vhodně zkonstruované. Tím hlavním http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/2331493-na-hlavnim-nadrazi-horelo-600-lidi-muselo-opustit-vstupni-halu je samozřejmě materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Tím je v tomto případě plast. Proč právě ten? Jednoduše řečeno, má zdaleka nejlepší vlastnosti. V první řadě z něj do masa nepřechází tolik škodlivých látek. Jistě, jsou zde mikroplasty, avšak ty jsou rozhodně menší zlo než například kovy či rez v případě železných či ocelových přepravek.
Sklo by z tohoto hlediska bylo samozřejmě vhodnější, avšak to se příliš snadno rozbije, a takové ztráty si žádná společnost nemůže dovolit. Proto se volí plast, který je zároveň dostatečně odolný. Opominout nelze ani jeho snadné čištění. To je samozřejmě důležité zvláště v případě masa, neboť zde může velmi snadno docházet ke kontaminaci. A té musí být z hygienických důvodů zabráněno. Materiál, který lze snadno čistit, je tedy jasnou volbou. Důležitý je však také tvar. Ten by měl být takový, aby umožňoval dobré větrání. Pokud by totiž bylo uzavřeno, mohlo by se maso ve spodu začít kazit, a to i při nízkých teplotách. Tím by byla znehodnocena celá várka, a to samozřejmě nikdo nechce. Je tedy vidět, že role přepravky je větší, než by se na první pohled mohlo zdát. A je rozhodně dobré si to vždy uvědomovat.